Saturday 13 August 2011

rancangan asian food channel

Asian Food Channel

my next blog is to share about asia food channel shows. it was a cuisine shows talks about food, how to have great food,how to create delicious food and many more. but now, i want to have more detail about best wan`s show.

this show was hosted by our famous local chef that is Chef Wan. i love the way he hosted the show. very funny and very natural. haha. this show was on air on monday at 8.30 pm weekly. in this show, chef wan was using local recipes and sometimes he alter some of the out side recipe suit with our country taste. this show is good because it help other country to learn more about malaysia and malaysia`s cuisines.here some recipes that i have jotted down for me to share with you alls.
Mee Rebus


Ingredients:

125 ml / 4 fl oz Vegetable Oil
15 Shallots (Red Onions), finely pounded
2 cm / 1 inch fresh Ginger,
6 Garlic cloves, finely pounded
5 small packets Meat Curry Powder
1 kg / 2 pounds 3 oz Beef, cubed, include bones and fatty meat
4 Tbsp / 2 fl oz fermented Soy Bean Paste (Taucu or Tao-cheo)
4 ripe Tomatoes, roughly chopped
4 ripe Tomatoes, cubed
4 cm / 2 inches Galangal (Lengkuas or Blue Ginger), lightly bruised
2 kg / 4 pounds 6 oz Sweet Potatoes, boiled until soft and mashed until smooth
2 kg / 4 pounds 6 oz Potatoes, boiled until soft and mashed until smooth
2 cups / 9 oz roasted Pounded Peanut
Water (as much as is required to make the gravy)

Garnishing Ingredients:

3 Kg / 6 Pounds 9 oz Yellow Egg Noodles (Hokkien Noodles, Mee Kuning)
250 g Bean Sprout (Tauge),blanched
4 blocks Bean Curd (Tofu, Tauhu),fried and cut into small cubes
4 hard-boiled Eggs - halved
6 Coriander (Cilantro, Chinese Parsley or Ketumbar), finely chopped
6 Spring Onion (Scallions), finely chopped
1 cup / 4 ½ oz crisp-fried Shallots (Bawang Goreng)
10 Calamansi Lime (Limau Kasturi)
6 Chilies, sliced thinly

Paste Ingredients: to be finely ground

15 Shallots (Red Onion), finely pounded
6 Garlic cloves, finely pounded
2 cm / 1 inch fresh Ginger
Water




Method:

Heat Vegetable Oil in a pot and stir fry the Paste, till light brown.

Add in Meat Curry Powder Paste, mix well, and then add in the Beef. Render all ingredients in pot well. Add in fermented Soy Bean Paste (Taucu or Tao-cheo), and sauté the Beef until the oil begins to surface.

Add in water, Cubed Tomatoes, Galangal, Mashed Potatoes, and Mashed Sweet Potatoes. Stir until the Mashed Potatoes and Mashed Sweet Potatoes dissolve into soup.

Add in Celery, Toasted Pounded Peanuts, and Tomato. Stir evenly and let simmer for approximately 20 minutes until the gravy thickens and meat becomes tender.


Note:
If gravy is not thickening, add in some cornstarch to thicken it. Mix a tablespoon or two of cornstarch and mix them thoroughly with some water, and pour into the gravy. Serve gravy with the Garnishing Ingredients.



Tuesday 9 August 2011

tugasan MKA1031

Assalam. saya adalah seorang penuntut di universiti pendidikan sultan idris. saya mengambil jurusan diploma sains matematik. antara salah satu kursus yang telah ditetapkan oleh bidang akademik untuk penuntut semester satu adalh untuk mngambil matapelajaran teknologi maklumat(MKA1013). blog ini merupakan antara salah satu tugasan yang harus disiapkan oleh kami kami yang mengambil jurusan ini. saya sebelum ini yang tidak pernah mempunyai blog merasakan tugasan ini adalah pengalaman yang baru bagi saya. namun apa yang dapat saya lihat dalam kalangan kawan kawan saya, blog ini merupakan sesuatu yang biasa bagi mereka.
 tajuk blog yang akan saya siapkan ini adalah `i love food and drinks'. saya sememangnya cinta akan makanan dan minuman.setiap kali berkunjung ke rumah kakak saya yang berada di pandan indah saya pasti akan memilih siaran afc,food channel dan yang seangkatan dengan nya. selain itu minat saya terhadap makanan juga menyebabkan saya menjadi seorang pemain permainan online tegar di facebook iaitu Cafe World.saya gemar memasak namun kesempatan untuk mempelajari ilmu ilmu memasak itu masih belum dapat saya ambil. saya hanya menjadi tukang lihat sahaja apabila makcik saya memasak di rumah.
berbalik kepada rancangan tv seperti afc,foodchannel dan sebagainya, saya begitu teruja untuk melihat gaya mereka memasak dan resepi resepi yang mereka gunakan.walaupun mereka sekadar mencampak campak sahaja bahan yang ingin dimasak namun pada akhirnya, hasil masakan mereka nampak begitu menarik dan mengujakan. melalui penglihatan saya, mereka mempunyai dapur yang sangat canggih dan lengkap.segala ada di dalam dapur mereka. ini memudahkan lagi mereka untuk meciptakan resepi resepi baru yang unik dan menarik. malahan bahan bahan yang mereka gunakan adalah berlainan daripada yang terdapat di malaysia.selain rancangan rancangan memasak yang dihoskan oleh orang luar, terdapat juga rancangan makanan  yang menyajikan juadah juadah atau lauk pauk dari malaysia. malaysia yang terdiri daripada pelbagai kaum seperti melayu, china dan india turut mempunyai juadah yang pelbagai datang dari kaum kaum berkenaan. rancangan masakan yang menjadi kegemaran saya ialah rancangan best wan, icip-icp, hochak! dan banyak lagi.  selain itu terdpat juga rancangan yang mempromosikan tempat makanan yang menarik contohnya jalan jalan cari makan.  namun tidak saya lupakan juga masakan masakan tempatan yang menjadi kegemaran saya terutamanya pada musim musim tertentu. contohnya pada musim ramadhan, pelbagai bazaar ramadhan dapat kita kunjungi di malaysia ini. semua kaum dapat mengunjungi bazaar inin tanpa sekatan dan bebas membeli juadah yang mereka gemari.antara juadah yang menjadi kegemaran saya adalah nasi ayam, nasi briyani dan nasi kerabu.walaupun kita tidak berada di pantai timur namun kita dapay merasa makanan negeri2 di timur dengan mudahnya.selain itu terdapat kuih muih yang beraneka rasa dan bentuk dapat kita lihat di malaysia ini. kekeliruan hampir berlaku kerana kebanyakan warna kuih ialah warna hijau kerana mengambil perisa semula jadi pandan yang berwarna hijau.kuih kegemaran saya ialah kuih sampan atau kuih tepung pelita. di sini ingin saya berkongsi dengan anda semua resipi kuih tepung pelita yang enak itu.


Kuih Tepung pelita










Bahan-bahan:
  • 1 bungkus tepung beras
  • 1 cawan gula halus
  • 2 1/2 cawan santan pekat
  • 5 cawan air panas
  • 1/2 cawan jus pandan
  • sedikit garam
  • daun pandan/pisang untuk acuan. (sebagai alternatif, boleh guna bekas/container kecil)
cara buat:
  • bancuh 1 cawan tepung beras campur santan dan garam menjadi bahan A
  • bancuh tepung yang lebih dengan air panas campur jus pandan menjadi bahan B
  • buat acuan dari daun pisang atau pandan menjadi acuan 4 segi
  • panaskan air kukusan, apabila mendidih, susun acuan atas dulang, masukkan 1 sudu teh gula ke dalam setiap acuan
  • tuang bahan B ke dalam acuan dan kukus hingga beku
  • setelah bahan B beku, tuang bahan A ke atasnya dan kukus sehingga masak
  • siap..
seterusnya kita beralih pula kepada minuman untuk berbuka puasa. kita ada air tembikai susu, air susu soya sama ada panas atau sejuk, air tebu yang menyegarkan, air kelapa muda yang dapat menghilangkan dahaga dan macam macam lagi aneka warna dan aneka rasa. selain itu terdapat minuman yang menjadi minuman `trademark' warganegara malaysia seperti lai chi kang,cendol dan macam macam lagi.hha!!apa kata saya kongsikan di sini juga resepi minuman lai chee kang yang popular.
koleksi resepi pilihan
Air Lai Chee Kang
  • bahan-bahan:
  • kurma merah
  • biji teratai
  • kembang semangkuk
  • cendawan putih - potong kecil2
  • halwa kundur
  • gula batu yang berwarna perang (gula batu tebu)
  • biji selasih
  • setiap bahan yang ingin dimasukkan sukatannya adalah mengikut kemahuan sendiri berapa banyak yang anda ingin letak.
cara2 memasaknya:
  • Rebus kurma merah, cendawan putih dan biji teratai hingga empuk.
  • Bila empuk masukkan gula batu mengikut rasa dan halwa kundur.
  • Boleh tambah air jika air dah berkurangan dan rasa agak manis.
  • Sementara tu rendam kembang semangkuk dalam air panas hingga kembang.
  • Rendam juga biji selasih dalam air panas/sejuk.
  • Angkat rebusan kurma dan masukkan kembang semangkuk yang telah kembang di dalam mangkuk serta biji selasih.
  • kalau nak tambah lagi bahan-bahannya, boleh masukkan laici dalam tin atau nata de coco.
  • Ada orang suka bubuh kacang goreng ke kismis ke, ikut kreativiti masing-masing lah
  • Sedap diminum suam2 dan amat menyegarkan badan setelah meminumnya....
  • Silalah cuba lebih-lebih lagi untuk bulan puasa.